DOETINCHEM (NL)

De D-toren is een kunstwerk dat uit drie delen bestaat.
Het eerste deel is de fysieke, oftewel de 'echte' toren die naast creatief centrum de Gruitpoort komt te staan. Deze toren, gemaakt van epoxy, is twaalf meter hoog. Zodra het donker wordt, licht de toren op in een bepaalde kleur en laat zien dat hij interactief is.
De toren verbeeldt namelijk de overheersende emotie van Doetinchem met een zachte gloed van rood (liefde), blauw (geluk), geel (angst) of groen (haat).

De overheersende emotie wordt gemeten door het tweede deel van het kunstconcept, een enquête. Ieder half jaar krijgt een wisselende groep Doetinchemmers via internet meerdere keren per week stellingen toegestuurd. De stellingen zijn eerst algemeen, bijvoorbeeld "ik heb lief", later worden de stellingen specifieker, zoals "ik ben dol op muizen". De D-toren meet zo op kunstzinnige wijze emoties in Doetinchem.

Het derde deel van het kunstconcept is een website die voor alle andere Doetinchemmers, en de rest van de wereld, toegankelijk is. De resultaten van de enquête worden op deze site in 'landschappen' gepresenteerd. Die vertonen pieken als een emotie sterk vertegenwoordigd is, en dalen wanneer dit niet het geval is. Iedereen kan hier op de D-toren reageren. Via een webcam in De Gruitpoort is er ook een actuele weergave van de toren te zien.
WELKOM OP DE WEBSITE VAN SERAFIJN EN ANITA
We are all in the family